Ταε Κβον Ντο

 

To taekwondo είναι μια ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη αλλά και,ταυτόχρονα,ενα σύγχρονο και συναρπαστικό Ολυμπιακό Άθλημα!   Χαρακτηριστικά του είναι η ταχύτητα, η ευκινησία, η ευλυγισία, η υψηλή συναρμοστική ικανότητα, η ικανότητα αντίληψης του χώρου. Το ταεκβοντο εξασκεί πολύπλευρα το σώμα και το πνεύμα βελτιώνοντας όλες τις παραμέτρους της φυσικής κατάστασης :  δύναμη, εκρηκτικότητα, ισορροπία, αντοχή και νευρομυική συναρμογή. Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της τεχνικής του ταεκβοντο, - τα ψηλά λακτίσματα, οι περιστροφικές κινήσεις σε όλους τους άξονες - αλλά και η αγωνιστική φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία ο αθλητής κινείται ταχύτατα αποφεύγοντας τις επιθέσεις του αντιπάλου και προσπαθεί με τη σειρά του να αντεπιτεθεί επιτυγχάνοντας πόντους (με  ηλεκτρονικό ασύρματο σύστημα καταγραφής πόντων), καθιστούν το άθλημα ενα απο τα ομορφότερα του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τι προσφέρει στον ασκούμενο?

   Μέσα από την άσκηση στο tkd  ο ασκόυμενος καταπολεμά τους φόβους του, αποκτά αυτοπεποίθηση, θάρρος και αίσθημα ασφάλειας. Μαθαίνει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους , μαθαίνει και εξασκεί τεχνικές αυτοάμυνας.

    Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την σωματική υγεία σε όλους τους τομείς : αντοχή ,ταχύτητα, δύναμη, ευλυγισία, ισορροπία., διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους.

   Καλλιεργείται μέσα από την αυτοσυγκέντρωση, την επιμονή στην προσπάθεια, την πειθαρχία, τον σεβασμό. Το ταεκβοντο δεν προάγει την βία και την επιθετικότητα αλλά αντίθετα, καλλιεργεί διαχρονικές ανθρώπινες αξίες και βοηθά στην διάπλαση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας.

  Γίνεται μέλος σε μια  δυνατή  ομάδα, μαθαίνει να συνεργάζεται, να είναι υπεύθυνος και αυτόνομος.

   Συμμετέχει σε δραστηριότητες όπως πρωταθλήματα ,αθλητικές κατασκηνώσεις, ταξίδια, αποστολές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τι κάνει το ταεκβοντό ξεχωριστό?

         Το Ταεκβοντό είναι Ολυμπιακό Αγώνισμα με προτεραιότητα στην ασφάλεια των αθλητών σε αυστηρά αθλητικά πλαίσια.  Σημαντικότεροι παράγοντες είναι η ταχύτητα εκτέλεσης των τεχνικών, η τακτική, η ικανότητα πρόβλεψης της κίνησης του αντιπάλου  και η αποφυγή της , η  συνολική  στρατηγική στο παιχνίδι. Παράλληλα, διατηρεί την αποτελεσματικότητά του ως τέχνη αυτοάμυνας  - διδάσκεται σε στρατό και σωματά ασφαλείας ανά τον κόσμο.

       Διδάσκεται επίσης ως μάθημα ειδικότητας στις Σχολές  Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Πανεπιστημίων ανά τον κόσμο. Η εφαρμογή της αθλητικής επιστήμης στον τρόπο προπόνησης έχει εξελίξει το ταεκβοντο περισσότερο από τις πολεμικές τέχνες που διδάσκονται παραδοσιακά και εμπειρικά.   Η ποικιλία των τεχνικών και η συνεχής εξέλιξη του αθλητή με νέες γνώσεις και βελτίωση διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του και για το λόγο αυτό  εχει αναδειχθεί σε ενα δημοφιλές αθλημα με ασκούμενους καθε ηλικίας και φύλου στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. 

το Ταεκβοντό είναι κατάλληλο για αγόρια και κορίτσια απο 4 ετών και άνω, που ασκούνται σε τμήματα διαμορφωμένα ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο των αθλητών. 

    

Σας περιμένουμε να γνωρίσετε το άθλημα του Ταεκβοντο από κοντά!!!

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥ Α.Σ. ΑΙΧΜΗ

2005 Κύπελλο Ελλάδος, 1η θέση Μιχαήλ Αργυρούλα
2006 Κύπελλο Ελλάδος, 2η θέση Στυλίδης Αλέξδιος
2006 Κύπελλο Ελλάδος, 2η θέση Μιχαήλ Αργυρούλα
2007 Πρωτάθλημα Ελλάδος παίδων, 1η θέση Στρίγγος Αιμίλιος
2007 Πρωτάθλημα Ελλάδος παίδων, 3η θέση Στυλίδης Αλέξιος
2007 GALEBBELGRADETROPHY/SERBIA, 3η θέση εφήβων Βανάκας Αλέξανδρος
2008 Πρωτάθλημα Ελλάδος παίδων- κορασίδων, 2η θέση Κάρρου Μαρία
2008 GALEBBELGRADETROPHY/ SERBIA, 3η θέση γυναικών Μιχαήλ Αργυρούλα
2008 GALEBBELGRADETROPHY/ SERBIA, 3η θέση νεανίδων Μπουρτζέλου Βέρα
2009 GALEBBELGRADETROPHY/ SERBIA, 2η θέση παίδων Μπαντάνης Καπίρνας Βαγγέλης
2009 GALEBBELGRADETROPHY/ SERBIA, 3η θέση κορασίδων Βλάχου Μαρία
2010 Κύπελλο Ελλάδας, 2η θέση Γιαννίρη Σοφία
2010 Sofia  taekwondo open/BULGARIA, Μπαντάνης  Καπίρνας Βαγγέλης: : 1η  θέση παίδων
2010 Sofia  taekwondo open/BULGARIAΠέτσης Ορεστης: : 1η θέση παίδων 
2010 Sofia taekwondo open/BULGARIAΣήψας Ιωάννης: : 2η θέση παίδων
2010 Sofia taekwondo open/BULGARIAΣτρίγγος Αιμίλιος: : 3η θέση παίδων
2010 Sofia  taekwondo open/BULGARIAΣτασινός Βαγγέλης : 3η θέση παίδων
2010 Sofia taekwondo open/BULGARIAΧατζηβασιλείου Μαριος: 3η θέση παίδων 
2012 Διεθνές πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, 3η θέση (Γυναικών): Γιαννίρη Σοφία                               
2012 Κύπελλο Ελλάδος 2η θέση (Γυναικών): Γιαννίρη Σοφία   
2013
2014
2015
2016
 
 
ΖΩΝΕΣ
            Στο Ταε Κβον Ντο, όπως και σε άλλες πολεμικές τέχνες, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας του αθλητή.
 
Δικαίωμα απονομής ζωνών έχουν μόνο οι σύλλογοι που είναι μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ταεκβοντο.
 
     Συνολικά υπάρχουν 10 βαθμοί, οι οποίοι στα κορεάτικα ονομάζονται Gups. Ο χαμηλότερος βαθμός είναι ο 10ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη λευκή ζώνη και ο μεγαλύτερος είναι ο 1ος, ο οποίος αντιστοιχεί στη μαύρη. Πιο συγκεκριμένα η αντιστοίχιση βαθμών με το χρώμα της ζώνης γίνεται ως εξής:
10th Gup (Λευκή Ζώνη): Συμβολίζει την αγνότητα καθώς ο αρχάριος μαθητής δεν έχει προηγούμενη γνώση του Taekwon-Do.
9th Gup (Μισή κίτρινη Ζώνη) 9o Gup
8th Gup (Κίτρινη Ζώνη): Συμβολίζει τη γη από την οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού και στο οποίο στάδιο θεμελιώνονται οι αρχές του Taekwon-Do.
7th Gup (Μισή πράσινη Zώνη) 7o Gup
6th Gup (Πράσινη Zώνη): Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού όπως και στο Taekwon-Do εδώ ξεκινά η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή.
5th Gup (Μισή μπλε Zώνη) 5o Gup
4th Gup (Μπλε Zώνη): Συμβολίζει τον ουρανό προς τον οποίο μεγαλώνοντας το φυτό μετατρέπεται σε δέντρο όπως η εξάσκηση Taekwon-Do αναπτύσσεται.
3rd Gup (Μισή κόκκινη Zώνη) 3o Gup
2nd Gup (Κόκκινη Zώνη): Συμβολίζει κίνδυνο και εφιστώντας την προσοχή του μαθητή να έχει αυτοσυγκράτηση και να προειδοποιεί τον αντίπαλο του.
1st Gup (Μισή Μαύρη Zώνη) 1ο Gup
1st Dan (Μαύρη Zώνη): Το αντίθετο του λευκού, και άρα ο συμβολισμός της ωριμότητας και της προχωρημένης γνώσης του Τάε Κβον Ντο. Συμβολίζει επίσης την τόλμη και το θάρρος αυτού που τη φοράει.
Η νέα ζώνη αποκτάται μετά από εξετάσεις στις οποίες ο αθλητής εφαρμόζει κυρίως τεχνικές ενάντια σε φανταστικούς αντιπάλους (τουλ ή πουμσε), παρόντως του δασκάλου και άλλων κριτών. Όσο ο αθλητής έχει κάτω από μαύρη ζώνη, βρίσκεται στον βαθμό των κουπ. Στην λευκή ζώνη έχει 10 κουπ. Κάθε φορά που αλλάζει ζώνη, τα κουπ του μειώνονται κατά 1 ώσπου να αποκτήσει ένα κουπ στην μισή μαύρη ζώνη. Μόλις πάρει τη μαύρη ζώνη αποκτάει ένα νταν. Στη συνέχεια, μπορεί να συνεχίσει να δίνει εξετάσεις στην εθνική ομοσπονδία Τάε Κβο Ντο της χώρας του για να αποκτήσει περισσότερα νταν. Ο μέγιστος αριθμός νταν είναι 9.